Horen, zien en voelen. We kwamen deze combinatie van krachtige zintuigen tegen op de werkvloer van een overheidsorganisatie tijdens Complimentendag. De Meisjes van het Compliment mochten de medewerkers positieve aandacht en waardering geven en toen ons oog op deze banner viel, dachten we: dit is ook van toepassing op een compliment! Want, als je een compliment geeft, gaat het niet alleen om wat je zegt (wat de ontvanger hoort), maar ook om hóe je het zegt (wat de ontvanger ziet). Die combinatie maakt dat een compliment echt aankomt (en dat de ontvanger de waardering dus echt voelt). Oftewel (non-)verbale communicatie. We zetten zes tips op een rij!
Kanjer 1: Glimlach
Het begint natuurlijk allemaal met een glimlach, de mooiste ijsbreker. Een glimlach, mits oprecht, maakt de ander blij en nodigt uit tot contact. Het staat voor positiviteit en optimisme en je geeft de ander daarmee een gevoel van erkenning en waardering. Ook komt een glimlach vriendelijk en sympathiek over. Het is daarom een perfecte manier om de ander op zijn of haar gemak te stellen. En daarnaast reageert je lichaam ook heel positief op een lach! Het maakt namelijk bepaalde stoffen aan, die je lichaam een prettig en ontspannen gevoel geven. Ook nog goed voor de gezondheid dus!
Kanjer 2: Aanraken
Een arm over de schouder, een hand op de rug of een warme knuffel. Dit zijn zomaar een aantal vormen van een positieve fysieke aanraking die een compliment extra kracht geven. Dit is niet voor iedereen een tweede natuur, en daarom ook niet iets wat geforceerd hoeft te worden. Maar, fysiek contact is eigenlijk iets wat voor iedereen onmisbaar is! Op aanraking rust soms een taboe omdat het een associatie heeft met seksualiteit, maar de intentie bij het geven van een compliment heeft niets met seksualteit te maken dus dat mag je loslaten. Het gaat om het vergroten van een verbondenheid en kan dus ook ontstaan binnen vriendschappen of zakelijke relaties.
Kanjer 3: Oogcontact
Het is misschien wel een van de meest kwetsbare vormen van non-verbale communicatie: oogcontact. Je hebt vroeger vast ook wel een zo’n spelletje gedaan waarbij je elkaar in de ogen moest aankijken en wie het eerste lachte, die had verloren. Dat duurde dan meestal een paar seconden en dan ging het al mis. We vinden het als volwassenen zo niet nog enger om oogcontact te maken, maar als je de ander echt aankijkt, zul je zien wat voor impact het maakt. De ogen zijn niet voor niets een spiegel van de ziel. En als je waardering over de ander uitspreekt terwijl je hem of haar aankijkt, zal die ander direct de oprechtheid van jouw compliment voelen. En jij kan op jouw beurt weer zien wat het compliment voor de ander betekent. Hoe mooi is dat?
Kanjer 4: Afstand verkleinen
Iedereen heeft zijn eigen comfortzone, ook als het letterlijk gaat om de afstand tussen jou en je gesprekspartner. Maar, voor iedereen geldt, dat je méér verbinding creëert als de fysieke afstand tussen jullie kleiner is. Dit gaat meestal goed op gevoel, maar het kan geen kwaad om uit te proberen of je hier bewust iets aan kan veranderen. Wat gebeurt er als je een klein stapje dichterbij komt, of je stoel iets meer aanschuift. Je merkt gelijk wat het bij de ander doet.
Kanjer 5: Knikken
Je ziet het verslaggevers of presentators op televisie vaak doen wanneer ze iemand interviewen: knikken. Dit is een geweldige manier om non-verbaal te laten zien dat je de ander hoort en begrijpt. En dat is precies wat maakt dat iemand zich gewaardeerd voelt. Want als jij het gevoel krijgt dat de ander naar jou luistert en reageert op wat je zegt, dan voel je je serieus genomen. Bonus: met een knikje ontstaat er interactie, zonder dat je gelijk iets hoeft terug te zeggen. Je zal het vast wel herkennen dat je een verhaal vertelt en de ander al snel zegt: “Dat heb ik nou óók! Of: “een vriendin van mij zei laatst …” Zulke reacties zijn vaak heel positief bedoelt, maar je kunt dus ook heel goed laten zien dat je betrokken bent, met een knikje. Dan kan je de ander laten uitpraten, nóg zoiets krachtigs!
Kanjer 6: Open houding
Het klinkt misschien als een open deur, zo’n open houding. Maar, in de praktijk liggen de verleiders van een gesloten houding al gauw op de loer. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak je tijdens een gesprek héél even je telefoon checkt, of wegkijkt omdat er van alles om je heen gebeurt. Of misschien heb je het druk waardoor je met één been al letterlijk richting je volgende afspraak gaat. Het is allemaal niet onlogisch, maar als je iemand een compliment geeft is, komt dit het beste over wanneer je je fysiek helemaal tot de ander richt. Kijk de ander aan en sta rechtop, houd je armen vrij en laat je schouders los en breed.
Heb jij al zin om het uit te proberen? Veel plezier!