Beter presteren door complimenten

Een compliment geeft ons niet alleen een heel goed gevoel, we gaan er ook nog eens beter door presteren. Dat blijkt uit onderzoek van Japanse wetenschappers.

In het onderzoek moesten 48 proefpersonen zo snel mogelijk een aantal specifieke toetsen achter elkaar intikken op een toetsenbord. Nadat alle proefpersonen deze opdracht hadden voltooid, verdeelden de onderzoekers ze in drie groepen.

De proefpersonen uit de eerst groep kregen allemaal een persoonlijk compliment over hun uitgevoerde opdracht. In de tweede groep keken de proefpersonen toe hoe andere deelnemers een compliment kregen. De proefpersonen uit derde groep moesten hun eigen opdracht beoordelen.

De volgende dag moesten alle proefpersonen de opdracht opnieuw uitvoeren. En wat bleek? De proefpersonen uit eerste groep, die een compliment had gekregen, presteerden beter dan de proefpersonen uit de andere groepen.

Een compliment is een beloning
“Voor onze hersenen is een complimentje krijgen eenzelfde sociale beloning als het ontvangen van geld” zegt onderzoeker Sadato. De hoeveelheid dopamine, een chemische beloningsstof, neemt toe en daardoor krijgen we een goed gevoel. Maar dat is niet het enige. Dopamine versterkt ook het geheugen.

Dit onderzoek bewijst maar weer, niet alleen presteren we beter als we positieve feedback krijgen… ook onthouden we het compliment langer!

Uw persoonlijke compliment…
Simpel gezegd: complimenteer uw medewerkers, collega’s, leerlingen of kinderen wat vaker. Maar ja, niet voor iedereen is dit een gemakkelijke opgave. Gelukkig zijn er daarom de Meisjes van het Compliment. Zij leren u de kunst van het complimenteren graag! Bovendien zijn onze Meisjes ook inzetbaar om namens u de mensen in uw omgeving te complimenteren!

“Wat een positief effect hebben de Meisjes van het Compliment. Echt een meerwaarde voor een evenement!” Erik Mooibroek – Key Account Manager – Telegraaf Media Group

Bron: Elsevier

Leave a Reply